· 

Reflectie: een brief aan mezelf met antwoord op 6 vragen

Deze periode ook behoefte aan een zelfreflectie moment? Schrijf eens een brief aan jezelf. Een mooi moment om terug te blikken, vooruit te blikken én te bekijken waar je dankbaar voor bent. Een waardevolle oefening met 6 vragen voor belangrijke inzichten, iets om veel van te leren! Doe je met me mee?

 

1. Wat heb je afgelopen jaar allemaal beleefd?

Terugkijken naar de hoogte- en dieptepunten van het afgelopen jaar. Oftewel de leermomenten en belevenissen die je meer wil creëren. Als je hier echt bewust aandacht aan geeft, zal je zien dat gebeurtenissen die je dacht bijna vergeten te zijn toch nog naar boven komen. Door dit bewust te doen, de agenda er nog eens bij te pakken, social media berichten door te scrollen, realiseer ik me weer: wat is er veel gebeurd! Werktechnisch gezien ben ik verder uit m’n comfort zone gestapt. Lezingen gegeven aan provincie bestuurders, toezichthouders, vakmannen, projectleiders, netwerkclubs en schoolleiders over duurzaamheid en sociale innovatie. Workshops gegeven over The Natural Step om daarmee duurzaamheid te versnellen bij woningcorporaties, bouwers, installateurs en bewoners. Training verzorgt voor groep collega’s woningcorporatie Area zodat zij zelf workshops kunnen geven en daarmee collega’s en stakeholders te betrekken in hun duurzaamheidsreis. Implementatie-sessies van het duurzaamheidsbeleid voor alle collega’s bij woningcorporatie Antares en daarmee breed draagvalk gecreëerd.

Vormgeving en uitvoering van De dag van de Bewoner, inclusief het juryproces voor de uitreiking van de gelukkigste bewoner. Procesbegeleiding als teamcoach tussen corporatie en ketenpartner met Noorderberg&Partners. Als jury-lid de pitches beoordeeld tijdens de Innovation Games Living Lab. Scholieren meegenomen in de geschiedenis en toekomst van bouwen en wonen. Kortom mijn kennis en vaardigheden gedeeld en verder gebracht.

 

2. Wat heb je het afgelopen jaar geleerd?

Wat heb je dit jaar geleerd – en dan gaat het vooral over ervaring, qua levensles? Door dat bewust te noteren neem je het mee voor volgend jaar. Ik heb bijvoorbeeld geleerd dat ik geen energie moet steken in activiteiten of contacten die niet (langer) bij me passen. People pleasen is soms een valkuil. En ik moet soms nóg beter naar mijn innerlijke stem luisteren. Vaak geeft je onderbewuste je allerlei interessante informatie die je niet moet negeren. Dan kan het gaan over vaker nee-zeggen, maar ook over vaker ‘ja, mits…’. Dus ik benoem nu duidelijker mijn voorwaarden om te staan voor de kwaliteit en daarmee het eindresultaat.

Ik heb geleerd dat ik het delen van kennis en inspiratie erg leuk vind om te doen, off-line én online. Via bijvoorbeeld mijn site, twitter account, Facebook bedrijfs(inspiratie)pagina én Instagram. Dus volg me via een van deze kanalen als je meer wil lezen over mijn avonturen en lessen als sociaal ingenieur.

 

3. Wat wil je meenemen naar volgend jaar en wat wil je achterlaten?

Wat, van afgelopen jaar, wil je beslist meenemen? Is dat een (hervonden) hobby? Een vriendschap? Een les? En wat wil je achterlaten, een slechte gewoonte, een contact dat je niet langer dient? Door bewust bij deze punten stil te staan, neem je - bewust of onbewust – aankomend jaar actie om dingen voort te zetten of juist niet. Wat ik wil meenemen? Ik heb zó veel geleerd afgelopen jaar, die lijn zou ik graag doorzetten. En daarbij de vruchten plukken van de ervaringen en expertise die ik heb opgebouwd. Wat ik wil achterlaten is mijn aanvankelijke weerzin tegen de administratie en randzaken die ook horen bij het ondernemerschap. Daarnaast het gedraai in de agenda; als ik niet kan, kan ik niet en ga ik me niet meer in allerlei bochten wringen. Als ik ergens ja tegen zeg, ga ik daar dan ook vol  voor met toewijding én onder mijn voorwaarden. Voor iedereen beter.

 

4. Wat wil je volgend jaar graag meemaken?

Zijn er plannen die je al langer – misschien onbewust – hebt? Schrijf het op! Door het vast te leggen is de kans groter dat je er daadwerkelijk iets mee gaat doen. Ik droom van een duurzaamheids-festival vol inspiratie en ontmoeting. Oei, nu staat het zwart op wit, dus nu moet ik het wel organiseren, haha! Doe je mee?

 

5. Waarin wil jij je volgend jaar ontwikkelen?

Stilstaan is achteruitgang, van dingen leren word je een rijker mens. Wat wil jij dit jaar leren, waar wil jij je in ontwikkelen? Zelf wil ik meer leren over gedragsverandering en groepsdynamica, omdat ik denk dat innovatie voortkomt uit betere samenwerkingen. Daarnaast me verdiepen in diverse werkvormen die de creativiteit en plezier aanwakkeren ten gunste van openheid en transparantie en zo elkaar te inspireren voor duurzaamheid.

 

6. Waar was je afgelopen jaar dankbaar voor?

Dankbaarheid maakt je gelukkiger, bewijst wetenschappelijk onderzoek. Rond de brief af met het noemen van drie dingen waar je dankbaar voor bent. Je zult zien dat dit je een goed gevoel geeft. Ik ben (naast natuurlijk mijn dankbaarheid voor gezondheid en gezin) dankbaar voor wat ik via DUURZAAM VLECHTWERK het afgelopen jaar heb mogen meemaken. Ik heb bijzondere ervaringen gehad, mooie mensen leren kennen, veel geleerd en misschien wel het belangrijkst: mogen werken vanuit echte intrinsieke motivatie, iets doen waar ik goed in ben, leuk vind én bijdraag aan een mooiere wereld.

 

De brief is klaar

Wat doe je er nu mee? Nog één keer goed doorlezen, dan in een enveloppe en in een la. Of een mooi doosje. Of maak er een tekening van, of iets anders creatiefs. Volgend jaar december, vlak voor je een nieuwe brief aan jezelf schrijft (leuk om er een jaarlijks ritueel van te maken!) lees je hem opnieuw. Heel interessant om te zien wat er dan bijvoorbeeld is uitgekomen van de dingen die je wilde doen, of je voor dezelfde of andere dingen dankbaar bent, hebt afgerekend met bepaalde dingen… Het levert je weer veel zelfinzicht en input voor je nieuwe brief aan jezelf!