Waarom veranderen zo moeilijk is en hoe je nieuwe wegen kan inslaan

Veranderen kost vaak veel moeite. Daarbij leggen we ook veel druk op onszelf: Stoppen met snoepen, meer bewegen, beter kunnen omgaan met kritiek, nee leren zeggen, aardiger zijn voor jezelf. Waarom is het eigenlijk zo lastig om echt en duurzaam jezelf te veranderen?

 

Als innovatie-adviseur zie ik het in de dagelijkse praktijk. We zien allemaal dat er dingen moeten veranderen, maar zelf veranderen is lastig. Technisch gezien schijnt je brein niet mee te werken. Bekende, oude patronen zijn ingesleten in je hersenen. Oud gedrag is dus letterlijk de makkelijkste en snelste weg, zelfs wanneer je alleen nog maar last van hebt van dat oude gedrag. Nieuw gedrag begint als een hertenpaadje; een paar grassprietjes worden platgetrapt en een vaag weggetje wordt zichtbaar. En als je er niet nog een keer overheen loopt, is het na een paar dagen alweer weg. Je moet dus heel vaak het hertenpaadje nemen, wil je van jouw oude snelweg afkomen.

 

Jezelf ontwikkelen, dat vergt enorme krachtinspanning

Persoonlijke ontwikkeling en het werken aan jezelf wordt vaak verbonden aan zachte woorden zoals ‘geloven in jezelf, op je gevoel vertrouwen’ enzovoort. Maar er is niets zachts aan: jezelf beter leren kennen, jezelf ontwikkelen en leiding nemen over je eigen leven, het vergt een enorme krachtinspanning en een dagelijkse bezigheid. Het leren, groeien en nieuwe dingen creëren, betekent grenzen opzoeken. En als je je grenzen opzoekt, tref je buiten de randen van je comfortzone niet alleen onontdekte talenten en kracht, maar ook zwakke plekken en schaduwkanten. Dat is niet altijd leuk en soms ook behoorlijk confronterend.

 

Persoonlijk leiderschap

Persoonlijk leiderschap, dat is verantwoordelijkheid nemen over jouw eigen leven vanuit de basisgedachte dat jij oké bent. En… laat nou net dit laatste zo lastig zijn. Vanuit onze persoonlijke geschiedenis hebben we namelijk allemaal ideeën over onszelf opgedaan en ook negatieve besluiten over onszelf genomen. Deze negatieve besluiten zijn vrij absoluut en gaan over wie we zijn als mens. Bijvoorbeeld: ik ben niet goed genoeg, ik ben het niet waard, ik mag geen ruimte innemen, ik ben niet slim/intelligent/daadkrachtig/mooi etc, vul maar in…

 

Jouw negatieve besluiten over jezelf versperren je weg naar verandering

Wanneer je je in je volwassen leven laat leiden door deze negatieve besluiten over jezelf, kost dat je heel veel energie. Daarnaast beperkt het je ook in het realiseren van jouw doelen en wensen. De negatieve besluiten versperren letterlijk je weg. Of eigenlijk: ze verspreiden je gloednieuw aan te leggen hertenpaadje. Wat het extra lastig maakt, is dat je je vaak niet eens bewust bent van jouw negatieve besluiten. Maar ze hebben wél veel invloed in je leven. De negatieve besluiten zijn vaak onbewust, maar hebben grote impact. Wanneer je bijvoorbeeld hebt besloten dat jouw idee  er niet toe doet en je dus in de sessie je mond niet opendoet (vanuit het negatieve besluit ‘ik ben niet creatief’), ga je je gedragen alsof jouw negatieve besluit echt waar is. Waardoor je snelweg dus weer breder wordt, maar je hertenpaadje niet… Met het werken aan je eigen persoonlijke leiderschap, ga je je negatieve overtuigingen juist heel bewust opzoeken. Je onderzoekt wat wel en niet waar is en legt de oude boodschappen terug waar ze horen (in de oude doos). En vervolgens creëer je nieuwe positieve besluiten en overtuigingen. Je nieuwe hertenpaadje wordt zo langzaam een nieuw breed bospad.

 

365 dagen trainen in zelfcompassie

Persoonlijk leiderschap moet bevochten worden. Het vereist dag in dag uit het besluit: ik ben oké, ik mag er zijn en daarmee dwars in te gaan tegen je eerdere negatieve overtuigingen. En het is ook krachttraining in zelfcompassie, als het je even niet lukt en je terugvalt in je oude patronen, denk dan maar er zijn 365 kansen per jaar! Het vereist doorzettingsvermogen, geduld, focus en een helder doel voor ogen, net als het trainen aan een fit lichaam. Dat gebeurt ook niet vanzelf en gaat ook niet over één nacht ijs. Voor mij wordt het ook tijd om de laptop maar eens dicht te klappen en op zoek te gaan in de bossen naar die paadjes, misschien zie ik nog wel een hertje lopen… Zo niet, dan maak ik zelf wel een hertenpaadje ;-)

Reactie schrijven

Commentaren: 0